Рехабилитират електроразпределителната мрежа на територията на общините Габрово и Трявна
Рехабилитират електроразпределителната мрежа на територията на общините Габрово и Трявна / Дарик Габрово, архив

 Проект за обновяване на 11 електропровода на територията на общините Габрово и Трявна стартира през юни Е.ОН България Мрежи. Съоръженията осигуряват електрозахранване на над 100 населени места в района. Проектът включва подмяна на 68 километра проводници и 33 стоманобетонни и желязорешетъчни стълба от въздушната мрежа. Допълнително ще бъде извършен ремонт и на 19 трафопоста. Стойността на ремонтните дейности възлиза на над 330 000 лева.

Тежката зима нанесе сериозни щети върху електроразпределителната мрежа в района. В резултат на обилните снеговалежи и последвалото обледяване  имаше десетки счупени и наклонени стълбове, скъсани проводници, повредени изолатори.  Труднодостъпният терен и непроходимостта на пътищата бяха сред най-сериозните предизвикателства пред екипите на компанията, които денонощно  отстраняваха повреди.  Част от населените места бяха електрозахранени с мобилни агрегати.

Реконструкцията на съоръженията от електроразпределителната мрежа ще продължи до месец август и ще бъде свързана с планирани прекъсвания на електрозахранването в района.  „Надяваме се на разбиране от страна на нашите клиенти. Чрез този мащабен ремонт ще осигурим по-добро качество и ще постигнем по-голяма сигурност на елекрозахранването в района.  Значително ще намалим и непланираните прекъсвания при влошаване на метеорологичните условия", заяви инж. Пенчо Минчев - Управител на Разпределителен обслужващ център Габрово и Горна Оряховица.