Продължава сагата с Гимназията по текстил в Габрово
Продължава сагата с Гимназията по текстил в Габрово / netinfo

През октомври тази година се отбелязват 63 години от създаването на Гимназията по текстил и моден дизайн в Габрово. След продължителни дебати и съдебни борби, училището продължава да съществува, въпреки че от 2007-ма е преместено в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади". Със заповед на Министъра на образованието от 24-ти юли миналата година се закрива, считано от първи септември. Действието на заповедта е спряно заради обжалване. Съдът обаче е потвърдил закриването. Ако е можело да се вземат решителни мерки, това е трябвало да стане преди година и половина, коментира кметът на Габрово Томислав Дончев. В края на миналата седмица той се срещна с Министъра на Образованието, като сред обсъжданите теми е била и съдбата на Гимназията по текстил.

Според  Дончев последната 1 година, когато училището е работило в режим на обжалвана заповед, е изключително лоша за неговото развитие, тъй като тази информация се отразява негативно на учениците. Министър Фандъкова не се ангажирала с възстановяване на училището. Позицията на Дончев е била, че не е важно колко са професионалните училища в града, а да има специалностите, съответстващи на нуждите на местния бизнес. Освен това е необходимо и да има материалната база, за да се осъществи качествено обучение.

Притеснително е какво ще се случи с материалната база на гимназията, смята Дончев.  Според него, ако има нужда от обучение на ученици, тя трябва да бъде съхранена, както и част от специалистите в училището. Фандъкова е казала, че е отворена за всякакви разумни предложения за съдбата на материалната база.

До две седмици Община Габрово трябва да изпрати писмено позицията на местната власт относно Гимназията по текстил и моден дизайн.