Представителите на Комисията по петициите спряха движението
Представителите на Комисията по петициите спряха движението / netinfo

Представители на Комисията по петициите в Европейския Парламент спряха за десетина минути този следобед движението на пътя за Шипка в Габровския квартал "Бичкиня". Визитата на делегатите е за установяване на достоверността на фактите, изложени в петицията на габровци срещу ТИР-трафика.

Комисарите определиха реалната ситуация в квартала като много по-лоша от описаната в петицията.«В момента, когато България има вече достъп до Европейските фондове трябва да направи нещо, за да осигури спокойствие на гражданите и те да не бъдат измъчвани постоянно с този шум», каза представителят на комисията Давид Хамерщайн. По думите на заместник председателя й Кати Синот ще бъде оказан натиск върху ЕК, за изразходване на средствата с цел решаване на проблема. Тя призова гражданите на Габрово да не се отказват и да продължават борбата с трафика.

 «Трансевропейската мрежа трябва да намери трайно решение на проблема било чрез построяване на тунел или на обходен път», каза още Давид Хамерщайн и съобщи, че предстоят срещи в министерство на транспорта и с директора на генерална дирекция «Транспорт» в Брюксел, където ще се постави въпроса с шума, замърсяването и опасността за здравето на гражданите в Габрово, предизвикани от трафика на тежкотоварни автомобили.

Представителите на делегацията изслушаха жителите на квартал «Бичкиня» в местното читалище, срещнаха се с друг инициативен комитет, недоволстващ от проекта за трасе на западен обходен път, посетиха дневния център за деца с увреждания и разговаряха с местната управа. Комисарите бяха придружавани от еродепутата Душана Здравкова