Представиха проект на Сдружението за усточив туризъм и Община Габрово
Представиха проект на Сдружението за усточив туризъм и Община Габрово / netinfo

Проект "Опазване на биоразнообразието в местността Узана чрез устойчиво управление на територията" бе представен днес. По разработката ще работят Сдружението за устойчив туризъм "Узана" и Община Габрово. Общата стойност на проекта е 67 477 евро, от които 60 хил. евро са предоставени от Финасовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Продължителността му е 13 месеца и трябва да приключи до края на 2010 година.

Общата цел на разработката е опазване и намаляване загубата на биоразнообразие в местността Узана и реализиране на ефективно интегрирано управление на защитената по Натура 2000 зона.

В рамките на проекта ще бъде изграден велопарк. Той ще представлява комплекс от 17 технически съоръжения с по- екстремен характер. Предвижда се и издаването на книга "Узана- Зеленото сърце на България", която да представи ценността на Узана . В нея ще има краеведски проучвания, легенди, исторически справки и туристически маршрути.

Според кмета на Общината Томислав Дончев, за да има нови инвестиции в Узана е необходимо изграждането на водоземно съоръжение, което ще се намира на около 3 км от местността и което ще предлага до 12 литра вода в секунда.