Полицейският бюлетин доказва тезата на Мая Манолова за закриване на интернатите
Полицейският бюлетин доказва тезата на Мая Манолова за закриване на интернатите / DarikNews.bg, архив

Три момчета са уличени като автори на кражбата на сладкарски изделия от магазин в дряновското село Керека, съобщават от пресцентъра на полицията. Тинейджърите - на 14, 15 и 16 години, са от същото населено място.

Магазинът за хранителни стоки в Керека често е обект на набезите на огладнели младежи, които изпитват финансови трудности да си закупят стока.

На 19 ноември омбудсманът на Република България Мая Манолова посети възпитателното училище-интернат в дряновското село Керека, за да се запознае с изпълнението на предписанията, направени от различни институции.

Резултатът:

Да се закрият възпитателните училища-интернати, тъй като те не изпълняват целите, за които са създадени, а генерират престъпност. Това ще предложи на Министерство на правосъдието Мая Манолова, омбудсман на Република България, която е включена в инициативата на ведомството за създаване на нова концепция за детско правосъдие у нас.

Според Мая Манолова този тип заведения трябва да бъдат заместени от други, модерни и по-адекватни на съвременните условия.

"Не е нормално, независимо че са там заради противообществени прояви, децата да живеят без лични вещи, без лични шкафчета. Това се разминава със съвременната визия за превъзпитанието", заяви Мая Манолова в Габрово.