/ iStock/Getty Images
И през тази година ще продължи да се предоставя услугата пазаруване на храна и лекарства за най-нуждаещите се хора в епидемичната обстановка. Патронажната грижа се удължава до 30 септември, а подкрепата е насочена към възрастни хора над 65 години, които не могат да се обслужват сами, към хора с увреждания, лица под карантина, самотни родители с малки деца и пълнолетни в риск. Това съобщи Миглена Въгленова от общината, цитирана от БТА.

До дома се доставя готвена храна със средства на потребителите, пазаруване на хранителни продукти и лекарства, заплащат се битовите сметки. От април 2020 досега услугата са ползвали над 600 души от Габрово и селата. За жителите на общината е разкрита и платена социална кухня.

500 души в община Видин ще получават топъл обяд до края на април


Доставките се извършват с два товарни автомобила - на Община Габрово и на общинското предприятие "Благоустрояване", както и с един електромобил, предоставен безвъзмездно от местна фирма. Ангажиран е персонал от 33 души - сътрудници по социалната работа, шофьори, координатори, които ползват лични предпазни средства и дезинфектанти.

През март миналата година с решение на Общинския съвет беше разкрита временна платена услуга "Кризисна социална кухня", от която досега са се възползвали повече от 150 души.

Заявки за услугите се приемат в местната администрация.
 
БТА