Отбелязваме деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Отбелязваме деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН / edna.bg

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май.  
За първи път този ден се отбелязва на 2 май 1983 г. в Сан Фран
циско и Ню Йорк, когато все още се знае твърде малко за болестта, а официално регистрираните случаи на СПИН са били няколко хиляди.
В България денят се отбелязва от 1992 година.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2014 година общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 1852 лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени.

Тази година денят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН  протича под мотото „Да задържим  ХИВ в светлината на прожекторите!”. Всеки, който би искал да се включи в отбелязването на деня за съпричастност, на 18 май може да се присъедини към инициативите, които ежегодно организират Регионална здравна инспекция- Габрово и неправителствени организации.

На 18 май от 10:00 ч. до 16:00 ч. в парк "Незабравка" с. Поповци ще се проведе детско-юношески празник „В света на приключението-6 ”, който през тази година ще премине под мотото „Здрав бъди”. Темата за превенция на репродуктивното здраве е сред приоритетните, които са залегнати в програмата на РЗИ за деня. Съвместно с БМЧК-Габрово, е организирана кампания, по време на която ще се раздават информационни материали

На 18май. вечерта доброволците  от клуб "Компас" към сдружение  „Социален диалог” в знак  на съпричастност със засегнатите  от ХИВ/СПИН ще направят панделка  от запалени свещи в градинката  до библиотека „Априлов -Палаузов”. Поканени са доброволци, които ще въртят огнен пой, ще бъдат пуснати и светещи хартиени фенери. Ще се раздават и здравно-образователни материали

В микробиологичната лаборатория  на РЗИ- Габрово, всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус безплатно и анонимно ежедневно в рамките на работното време на лабораторията от 7:30 до 16:00 ч.