Оцелелият при взрива край Габрово Николай Иванов: Мините бяха по-особени
Оцелелият при взрива край Габрово Николай Иванов: Мините бяха по-особени / Дарик Габрово
Оцелелият при взрива края Габрово Николай Иванов: Мините бяха по-особени
48950
Оцелелият при взрива края Габрово Николай Иванов: Мините бяха по-особени
  • Оцелелият при взрива края Габрово Николай Иванов: Мините бяха по-особени

49-годишният Николай Иванов, който оцеля тази сутрин при взрива в бившия завод за експлозиви "Еловица", не може да си обясни случилото се. Той е настанен в ортопедично отделение на областната болница с разкъсни наранявания и счупване на китката на ръката. Неговата колежка Пепа Цанева, която е с четиригодишен стаж във фирмата, загина на място при разглобяване на противопехотна мина. 

"Говориш с един човек и него вече го няма. Бях с гръб и не видях какво точно се случи. Обезвреждахме мини", разказа пред Дарик Николай, който от година е във фирмата. Той обаче е категоричен, че тези мини са били по-особени и затова Пепа като по-опитна е работила с тях. "На външен вид бяха като предишните, но като ги отвори бяха съвсем други вътре. Тя извика ръководителя, той ги огледа, разглоби една пред нас. Това беше миналата седмица. И тя започна малко по-малко... И така - по 12 на ден, не повече, като основните си вървяха".

Николай Иванов е категоричен, че в помещението при взрива са били само двамата. По неговите думи сутринта им е направен инструктаж.