Община Севлиево ще плаща потребителската такса за „Социален асистент“
Община Севлиево ще плаща потребителската такса за „Социален асистент“ / netinfo
Заплащането на потребителската такса за ползвателите на услугата „Социален асистент“ по националната програма „Асистенти на хора с увреждания“ ще бъде за сметка на бюджета на Община Севлиево. Предложението на кмета на общината Йордан Стойков бе прието единодушно от местните законотворци.

В момента от услугата се възползват само 25 души, като събраните средства от такси за една година са в размер на 1272 лева. Въпреки, че сумите са малки, лицата с трайни увреждания срещат затруднения при заплащането им и в някои случаи това е причина за отказ от ползването на иначе необходимата им социална услуга. Това бе основната причина ползвателите да бъдат освободени от задължителната такса, която се формира от размера на пенсията им и от броя на часовете, за които ползват услугата.

Община Севлиево работи по Национална програма „Асистенти на хора с увреждания“ от 2006 година. Програмата цели предоставяне на грижа в семейна среда на хора с трайни увреждания или тежко болни самотни хора чрез осигуряване на заетост на безработни лица като социални асистенти. От своя страна асистентите се грижат за задоволяване на ежедневните потребности, организиране на свободното време на лица с трайни увреждания или тежко болни самотни хора, включително и изведени от специализирани заведения, както и осъществяване на дейности за тяхното социално включване.