Община Габрово се жалва във ВАС от решението на ДКЕВР
Община Габрово се жалва във ВАС от решението на ДКЕВР / netinfo

Внесена е жалба във Върховния административен съд във връзка с решението на ДКЕВР за отмяна на процедурата за вземане на лиценза на Централгаз, съобщи днес кметът на Габрово Томислав Дончев. С решението си от 1 юни Комисията прие и план-график за газифициране на града до края на годината, който бе предложен от Централгаз.  Аз съм длъжен да направя всичко възможно да защитя интересите на града, каза Дончев и поясни, че в жалбата се претендира за правен интерес от оспорването на това решение. Законодателство не ни дава такъв, но Община Габрово представлява интересите на местната общност, която е потърпевша от липсата на газ, коментира градоначалникът. Не бива да се забравя и правото на Общината като голям консуматор. В момента, в който в града има газ, има сметка да се газифицират публичните сгради не само с оглед намаляване на средства, а и заради опазване на околната среда.

Претендирам, че решението на ДКЕВР е напълно необоснавано, каза още Дончев. През миналата година Комисията при няколко проверки е установила, че Централгаз не е извършило и не е започнало да извършва дейности по изпълнение на задълженията по лицензиите - за разпределение и обществено снабдяване на природен газ. Освен това дружеството няма сключен договор за доставка с Булгаргаз, което е задължително условие за снабдяването с природен газ. Трябва да се обърне внимание, че тези констатации са направени на осмата година след лицензирането на Централгаз, поясни кметът. Той цитира Закона за енергетиката, който предписва предприемането  на съответни действия по прекратяване на лицензията на този, който не е упражнявал лизензионна дейност за повече от една година.

Пълно недоумение предизвиква решението на Комисията, че се дава възможност на потребителите в Габрово да имат алтернативен източник за доставка на енергия - приироден газ, коментра още Дончев. „След  8 години дейност на Централгаз, очевидно виждането на ДКЕВР е, че следващите 6 месеца всички закъснения ще бъдат преодолени. Аз нямам основания да се надявам, че след толкова години бездействие, каквото има да се случи, ще се случи до края на годината", каза градончалникът.

В план-графика на Централгаз се съдържа и одобряване на план-схема за газификацията на Габрово. Такава обаче вече е приета от Общински съвет и приемането на нова противоречи със Закона за устройство на територията, обясни Томислав Дончев.

Писмо със становището на Община Габрово ще бъде изпратено до всички отговорни държавни институции.