Най-сладкият хляб се замесва с любов и положителна мисъл
Най-сладкият хляб се замесва с любов и положителна мисъл / bread.bg

В Деня на народните будители, 1 ноември, първия си рожден ден отбеляза „Обществен клуб Фурна“ в Габрово. Това първото социално предприятие на Мрежа Хлебни Къщи  България.

Това което ни храни в буквалния и преносен смисъл може да бъде определено като съвременно будителско дело.

Обществен Клуб Фурна е социално предприятие, в което работят трима младежи, напуснали Дома за деца лишени от родителски грижи, двама майстори, доброволци и приятели. Произвежда се хляб по стара български традиция с местен квас, подбрани чисти брашна, много положителна мисъл и любов.

Средствата, които генерира фурната са за нейното самоиздържане и всичко допълнително като печалба се реинвестира в социалните дейности и инициативи на Мрежа Хлебни Къщи Габрово, както и наемането на работа на хора в неравностойно положение.

От Хлебната къща споделят:

"Всичко стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на две фондации – Чарлз С. Мотт и Тръст за социална алтернатива. Основната финансова помощ дойде от търста, който предостави средства за закопуване на техника и заплати за една година на персонала. Благодарение на Веселин Неделчев  – най-активния и сърцат доброволец-спомоществовател, с участието на Иван Харитонов стана възможно макар и в ограничено количество първото производство на хляб. Веселин дари набор от машини –печки, работни маси, инвентар и много др. Михаил Черкезов – майстор- хлебар отдели не малка сума от личните си средства и закупи първата тестомесачка, с която да си помага при приготвянето на хляба. Той привлече и обучи Николай Гаджев, който в момента е втори хлебар и пекар във фурната.

В ремонта участваха много доброволци –  Анджела от Хонг Конг, Моника, Невена, Пламена, Мари и много много други. Благодарност изказваме и към г-н Кольо Василев, Николай, Борислав за съдействието при прекарването на електричеството.  През цялото време получавахме подкрепата на целия екип в София Надежда и Евгени и разбира се на хазяина Николай Ризов.

За тази една година написахме история – уникална и в духа на будните и дейни балканджии габровци. Надробихме попара, която да нахрани много хора. Рецептата я имаме и ще я приготвяме и споделяме, за да могат колкото се може повече хора да наситят сетивата си и нахранят сърцата си!"

По материали на bread.bg/news