Мъж, взел свидетелство за управление на МПС с неистинска диплома се споразумя за присъдата си
Мъж, взел свидетелство за управление на МПС с неистинска диплома се споразумя за присъдата си / Dariknews.bg, архив

Мъж, ползвал неистинска диплома за основно образование, за да придобие свидетелство за управление на МПС, категория В и С, е осъден на шест месеца лишаване от свобода.

След внесен обвинителен акт и постигнато в съдебно заседание споразумение с Районна прокуратура - Габрово, съдът призна Тунджай А. за виновен за това, че през 2011 г. и 2013 г съзнателно ползвал от неистински официален документ.

Тунджай представил свидетелство за завършено основно образование, издадено на негово име от директора на училището в Долна Митрополия.

Тунджай искал да притежава свидетелство за управление на МПС, но не можел да придобие такова, заради липсата на свидетелство за основно образование, каквото не бил завършил.

Той се сдобил с такъв документ и през 2011 г. преминал практическо обучение за придобиване на правоспособност за управление на МПС, категория „В". Подал заявление за явяване на изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС, категория „В" пред Областен отдел „Автомобилна администрация" в Габрово, като към него приложил неистинското свидетелство.

Корупционната схема в ДАИ действала повече от година

Тунджай бил допуснат до практически изпит, който издържал успешно и през май 2011 г. получил свидетелство за управление на МПС, категория "В".

Известно време след това, по същия начин, като отново представил неистинското свидетелство за основно образование, подал документи, издържал успешно изпити и получил свидетелство за управление на МПС, категория "С".

Споразумение има последици на влязла в сила присъда.