Мустуфа Карадайъ на среща в село Ряховците
Мустуфа Карадайъ на среща в село Ряховците / ДПС
На среща с жители на община Севлиево председателят на ДПС Мустафа Карадайъ припомни, че водачът на листата за парламентарните избори Четин Казак е първия депутат от Движението с мандат в 7 Многомандатен избирателен район. „След това го избрахме за втори път, защото ни хареса. Сега ще го изберем за трети път, за да се затвърди в Габровския регион”, коментира Мустафа Карадайъ и представи пред участниците в срещата идеята за единството.

„Знаете ли историята за влака? Какво е Движението за права и свободи? Ако ползваме за метафора влака, той се движи с енергията на всеки един от нас. Каквато енергия носите, с такава скорост се движи нашият влак. На този влак можем да заемаме различни места, ако се налага – да сменяме и купетата. Ако се налага, сменяме и вагона, но влакът трябва да се движи. С енергията на всеки един от нас.”

Мустафа Карадайъ разкритикува действията на Лютви Местан, който през 2011 година се обявил срещу настоящия си коалиционен партньор Касим Дал и дори дал клетва.

Мустафа Карадайъ призова за единство и победа на 26 март за ДПС, за да се реализират политическите идеи на партията.

От думите на председателя стана ясно, че всяка от деветте секторни политики на ДПС е пречупена през идеята за борба с бедността и демографската криза.  

Мустуфа Карадайъ на среща в село Ряховците
Мустуфа Карадайъ на среща в село Ряховците , ДПС

„Имаме ясна и изпълнима програма. Затова заставаме очи в очи с хората. Идеята ни е, че и на 27 март ще можем да се гледаме в очите. За да реализираме нашата програма, за да можем да се борим с бедността, трябва да участваме в управлението.”

Мустафа Карадайъ очерта още един обществен проблем от последните години – омразата.

„Омразата в съчетание с бедността е много опасно нещо. Особено на Балканите”, алармира Карадайъ.

Председателят на ДПС бе категоричен, че за да се борим с бедността първо трябва да се борим с омразата и с разединението.

„Правили сме го много пъти. През 80-те години се противопоставихме, защото искахме да живеем равни в нашата родина – и християни, и мюсюлмани.”

Карадайъ сподели виждането си, че противопоставянето на танковете, изпратени от комунистическата власт  през 1989 година е довело до демократичните промени в страната. По думите на Мустафа Карадайъ, това противопоставяне е било както от страна на мюсюлманите, така и от страна на християните.

„Ние следвахме завета на Левски, при това в действие”, каза той. Карадайъ припомни и войната на Балканите през 90-те години на миналия век, когато у нас е било отстоявано разбирането, че хората от всяка религия и етнос трябва да живеят равни в една чиста и свята република.

Движението за права и свободи е политическата формация, участвала в реализацията на прогресивните за България политически процеси. Във времето, когато все още съществува Варшавски договор, лидерът на ДПС д-р Ахмед Доган заявява, че трябва да сме страна-членка на НАТО. През 2004 година правителството, в което Движението има активно участие, вкарва страната в Алианса.

„Г-н Доган получи златен медал за приноса, който има за членството на България в НАТО”, каза Карадайъ и припомни, че след това е реализирана и идеята за членство на страната в Европейския съюз.

Според Мустафа Карадайъ, това е патриотизъм в действие, различен от патриотизма на тези, които сеят омраза и разделение.

„Моят апел е на 26 март да се гласува с номер 9, за да се спрат омразата и разделението”, призова Мустафа Карадайъ по време на срещата, организирана в подкрепа на листата на ДПС в региона, с водач Четин Казак.

Мустуфа Карадайъ на среща в село Ряховците
Мустуфа Карадайъ на среща в село Ряховците , ДПС