/ Личен архив
Стихията отнесе моста край Дряновския манастир
101747
Стихията отнесе моста край Дряновския манастир
  • Стихията отнесе моста край Дряновския манастир
Разчистването на останките от моста, който свърза Дряновския манастир и околната територия, е започнало веднага след като водната стихия го отнесе. На метри по-нагоре по течението не реката е образуван друг бенд, който допълнително е усложнил разчистването.

Кметът на Дряново Мирослав Семов информира, че евентуална приливна вълна, образувана от освобождаването на водата от този участък би била опасна, което налага изчакване нивото да спадне.
 
„На самия мост има около 20 кубика дървен материал. Работи се с пълна сила по отстраняването им. Обърнали сме се към специалисти, които да ни дадат друго архитектурно решение за този мост. Съоръжението не е наша собственост. Свързва два манастирски имота. Направен е като туристическа атракция, свързва духовното с красотата на природата. Въпреки че не е собственост на Община Дряново, ние го поддържаме”, каза кметът.

Водата е изтръгнала бетонните основи на моста на Дряновския манастир

Мирослав Семов имаше твърде остра реакция по повод отношението на Великотърновската митрополия, която от години води дела срещу Общината, диалогът с нея е труден и не може да се получи разрешение този мост да бъде направен така, че да не го руши водата. 

Кмета на община Дряново
Мирослав Семов, личен архив

Църквата води дела, тъй като иска да се сдобие със собственост върху паркинга до манастира, който е на Община Дряново. От друга страна средствата, които се влагат от местната хазна в поддръжка на манастирски имоти не биват отблъсквани.

Така от една страна се оказва, че църквата е активна, когато става въпрос за приходи и иска да ги получава, а от друга проявява пасивност при влагането на средства за поддръжка и няма нищо против това да прави Общината, срещу която се водят дела.

Мирослав Семов заяви, че не е оптимист в контактите с митрополита, тъй като напоследък се отказва дори участие в официални прояви на Община Дряново. Все пак кметът заяви, че се търсят пътища за разбирателство, поне от страна на неговата администрация, за да се решат проблемите - особено ще се касае за инфраструктурата.

Мостът край Дряновския манастир е привлекателен за туристите, което е от полза и за църквата и за местната общност. Един от вариантите е нивото на съоръжението да бъде повдигнато, за което предстои да се изкажат специалистите. 

Интервюто с Мирослав Семов слушайте от прикачения аудиофайл към тази статия.