Международният фестивал на моноспектаклите BGMOT започва днес
Международният фестивал на моноспектаклите BGMOT започва днес / Дарик Габрово, архив

Международният фестивал на спектаклите за един актьор „BGMOT" се открива днес в Габрово. До 18 май габровци и гостите на града ще могат да видят 7 постановки.

„Напук на кризата сме поканили само суперспектакли. Ще може да се види само най-доброто, което в момента тече по линия на моноспектаклите към ЮНЕСКО", каза директорът на габровския театър Невена Митева. В афиша са включени три български спектакъла, с актьорите: Меглена Караламбова („Кики Ван Бетовен"), Елена Атанасова („Sexбез захар") и Николай Урумов („Лалугер"). Гостите са от Италия, Сърбия, Германия и Русия. С най-много отличия е постановката на театър в Берлин „Изповедта на маската" по Юкио Мишима с участието на Андре Мошой. Един ефектен спектакъл на руски с японска хореография.Според Невена Митева нито един от моноспектаклите не бива да се изключва от битката за наградите, които са две - за най-добра женска и мъжка роля. Призът е статуетка на котка, изработена от  скулптора Адриан Новаков.

Журито е в състав: проф. Васил Стефанов - председател, Милован Здравкович - директор на фестивала на монодрамата в Белград, Сърбия и Адриан Газдару - директор на фестивала на моноспектаклите в Бакъу, Румъния.

Постановките ще се играят от 18 ч. в Кукления театър и от 19,30 часа в ДТ"Рачо Стоянов".

В първата фестивална вечер от 19,30 ч зрителите могат да видят спектакъла "Кики Ван Бетовен" от Ерик Еманюел Шмит, с участието на Меглена Караламбова.