Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май
Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май / ThinkStock/Getty Images
„Биологично разнообразие и устойчив туризъм“ е мотото, под което се проведоха съвместните инициативи на Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ – Габровои РИОСВ– Велико Търново. Те бяха посветени на Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май. Основната цел на двете структури на МОСВ е да повишат осведомеността, свързана с приноса на устойчивия туризъм за икономическия растеж и за опазването и устойчивото ползване на биологичното разнообразие.

Темата на Международния ден за биологичното разнообразие е обявена от Секретариата на Конвенцията за биологичното разнообразие. Избрана е в подкрепа на дейностите на Световната организация по туризъм към ООН във връзка с Решение на Генералната Асамблея на ООН, с което 2017 г. е обявена за „Международна година на устойчив туризъм за развитие“. Национален парк „Централен Балкан“ е добър пример за притегателната сила на запазената дива природа, привличаща хиляди туристи. Въпреки величието си, природата е силно уязвима, а нейният естествен характер се поддържа благодарение на равновесието между опазване и щадящо човешко присъствие.

Открита е изложба „Карикатуристи“, посветена на опазването на околната среда. Карикатурите, създадени с повече ирония отколкото с хумор, фокусират вниманието върху отношението на днешния човек към природата. Затова общото послание е, че за да защитят природната среда, хората са длъжни да преосмислят собствените си действия.

Колекцията съдържа 12 табла с аранжирани върху тях 41 творби на художници-карикатуристи от България, Украйна, Русия, Китай, Германия, Сърбия, Чехия, Литва, Иран, Бразилия, Италия и Куба. Предоставена е от дирекцията на парка и Дома на хумора и сатирата в Габрово. Изложбата ще бъде официално открита на 18 май от 14 часа в информационния център на РИОСВ.