Експерти на IUCN идват в НП „Централен Балкан“ в края на лятото
Експерти на IUCN идват в НП „Централен Балкан“ в края на лятото / НП Централен Балкан

В секретариата на ЮНЕСКО в Париж, постоянният представител на Република Австрия в организацията е внесъл официалното номинационно досие за разширяването на съществуващия сериен обект на световното природно наследство „Първичните букови гори на Карпатите и старите букови гори на Европа".

Това съобщават от Национален парк Централен Балкан.

Досието е било подписано едновременно от упълномощените представители в ЮНЕСКО на партниращите страни в ранния следобед на 27-ми януари в Центъра за световно наследство.
Вековните букови гори, заемащи над 29 хиляди хектара, са една от емблемите на Национален парк „Централен Балкан".

Тези от тях, включени в 9-те резервата, попадащи в Парка, са българската номинация за серийния обект. Те имат необходимите характеристики и ценност - представителни, вековни, с високо биоразнообразие. Налице е и управленски механизъм, който да гарантира опазването им, произтичащ от строгия им законов статут и контролен орган в лицето на Дирекцията на Националния парк - базисно изискване за включване в престижния списък.

В началото на месец март ще има яснота дали досието е пълно и необходимо ли е представянето на още информация. В периода август - септември ще се състоят мисиите на независимите експерти на Международния съюз за защита на природата (IUCN), които на терен ще проверят стойността на предложените компоненти.

Графикът предвижда посещението в България да включва 3 теренни дни. След представянето на докладите на експертите от теренните посещения и изтичането на срока за корекции и допълнения на предложенията, следва Комитетът за световното наследство към ЮНЕСКО да вземе решение за разширението на съществуващия обект. Очакваният срок за това е средата на 2017 г.