Княгиня Мария Луиза откри барелеф на Царица Йоанна
Княгиня Мария Луиза откри барелеф на Царица Йоанна / netinfo

Княгиня Мария Луиза откри паметна плоча на Царица Йоанна в детската белодробна болница в Трявна. Идеята за барелефа е на инициативен комитет под председателството на правосъдния министър Меглена Тачева, която също присъства на церемонията. Автор на плочата е сулптурът Иван Тодоров. От миналата година е възстановено и името на болницата - „Царица Йоанна". „Това е голяма радост за мен, защото се случва след толкова години, през които не се помнеше доброто дело на моята майка", каза Мария Луиза.

По думите на директора на лечебното заведение д-р Георги Илиев Царица Йоанна създава фонд, в който внася лични  средста, на царската фамилия и на италианския кралски двор. С тях тя построява санаториума като след провеждане на първите профилактични прегледи решава комплексът да бъде болница за лечение на деца, болни от туберкулоза. След откриване на барелефа във фоайето на болницата официално бе представена и биографичната книга „Йоанна Българска, Царицата на Милосърдието".

За целта в Трявна бе дошла Любка Тасева, личен секретар на Царица Йоанна до нейната кончина. Книгата съдържа богат снимков материал, спомени и лични документи на хора, познавали царицата. Предговорът  е на. Краля на Испания Хуан Карлос. Автори са  гл.ас.Ивайло Шалафов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски" и Любка Тасева .

 На церемонията бе и министърът на здравеопазването Евгени Желев, който обеща съдействие при реализацията на проект в лечебното заведение за енергийна ефективност на стойност около 150 000 лв.