Габрово
Габрово / Книгата на Луи Айер
Книгата на Луи Айер "Pro Bulgaria" ще бъде представена на 3 август от 18:00 часа в зала Дружба на хотел балкан в Габрово. Авторът Луи Айер е швейцарец, който пристига в България в края на ХІХ век и става учител по гимнастика.

Той въвежда в България спортове като лека атлетика, бокс и т.н. Донася първите гимнастически уреди, първата футболна топка и основава първите спортни клубове, наричани "юнашки дружества". 

През 1912 година "швейцарецът с българско сърце", както става известен, се записва като доброволец в българската армия и участва в трите войни за национално обединение, награден е с кръстове за храброст и му е присвоено офицерско звание.

След края на Междусъюзническата война, когато френскоезичната преса в Европа се надпреварва да критикува България, Луи Айер на собствени разноски прави изследване за причините за войната, както и за виновниците за репресиите и написва книгата "Pro Bulgaria". Нейната цел е да се оборят клеветите и лъжите и да се каже истината. Или, както е посочено в нейното подзаглавие, тя е "протестен глас срещу клеветническите внушения и недостойната позоряща кампания, направлявани и поддържани от користните врагове на България".

Независимо, че книгата става широко популярна в цяла Европа и че е най-сериозния аргумент в полза на България, повече от 100 години "Pro Bulgaria" не е превеждана на български език. Това е нейното първо българско издание.