Кметът на Габрово се извини на ранената от леден блок жена
Кметът на Габрово се извини на ранената от леден блок жена / Дарик Габрово, архив

По повод инцидента с пострадалата в събота 39 годишна жена от откъснал се от водосточната система на сградата на общинска администрация леден блок, Община Габрово разпространи съобщение, в което се изказва съжаление на ръководството на Общината в лицето на кмета  Таня Христова за нещастния случай. 

"Подобен инцидент е недопустим и се вземат всички необходими мерки той да не бъде повторен.След обследване, на административната сграда, както и на тези, общинска собственост, ще бъдат монтирани противообледенителните системи. Такива вече са поставени на някои обекти, сред които зала „Възраждане", както и училища и детски градини. Ще бъде проведена кампания за поставяне на системи против лед и сняг върху всички потенциално опасни сгради без значение на собствеността

Таня Христова изказа лично на наранената жена искрените си извинения като човек и като кмет. Ръководството на Община Габрово изразява съпричастността си и готовността си за подкрепа", пише в текста.

След проверка на Дарик се установи, че тази част на сградата, от която падна леденият блок, ранил жената, е държавна собственост. Тя е предоставена на ведомствата - Сметна палата, РДНСК, служба по геодезия, социалната служба и бившата Гражданска защита. От областната управа информираха, че според договорите тези организации трябва да управляват, стопанисват и поддържат собствеността.