Студенти от университета дебатираха Европейския съюз
Студенти от университета дебатираха Европейския съюз / ТУ Габрово

На 5 април в  ТУ-Габрово ще се проведе дискусия, посветена на 10-годишнината от приемането на България в Европейския съюз, 60-годишнината от подписването на Римския договор, на предизвикателствата пред бъдещото развитие на Европейския съюз.

 

Началото на срещата е от 13:00 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет, като участие ще вземат студенти от Техническия университет Габрово и ученици от горните класове на гимназиите в града.

Лектор е проф. д-р Ингрид Шикова. Към настоящия момент тя е една от най-компетентните личности в България по европейски теми. Ръководител е на проекта "Жан Моне" Център за високи постижения и преподавател в Софийския университет. Един от основателите е на специалност "Европеистика" в СУ, ръководител на катедрата  в периода 2007 - 2011, посветила е цялата си професионална кариера на европейската интеграция. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Европейския съюз, както и съветник в Представителството на Европейската комисия в България.

На срещата младите хора ще имат възможност да изкажат собствената си позиция по следните теми:

Какво спечелихме като личности и държава от членството ни в ЕС?

Какво ни струваше и ще ни струва членство в ЕС?

ЕС е на кръстопът и трябва да реши как ще се развива в бъдеще. Какви са главните проблеми според Вас?

Как трябва да се развива ЕС в бъдеще? Кой от предложените 5 сценария ще изберете, ако бяхте представител на България?

Трябва ли България да влезе в Еврозоната? Какво очаквате да донесе членството там?