39 300 лица са наети по трудово и служебно правоотношение в област Габрово
39 300 лица са наети по трудово и служебно правоотношение в област Габрово / www.sxc.hu

През март 2017 г. Националният статистически институт започва провеждането на анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот 2017”. 

Изследването се провежда сред обикновени домакинства за период от четири години. 

За всяка от тях се проучват около 7 200 домакинства от страната.

Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на 16 и повече години.

В съответствие с годишната програма на Евростат за модернизация на социалната статистика през 2017 г., част от домакинствата, които са участвали в анкетата четири последователни години, ще бъдат посетени за пета поредна година, а тези, които са участвали пет последователни години, ще бъдат посетени за шеста поредна година. С промяната се цели да се получат по-добри оценки на продължителни явления (например постоянен риск от бедност за по-продължителен период).

В периода март - май 2017 г. избраните домакинства ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника - Въпросник за домакинството, Индивидуален въпросник и Модул Здраве – втори приоритет . Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

В Габровска област изследването ще се проведе в градовете Габрово, Севлиево, Дряново, Трявна, както и в селата Буря,  Душево,  Сенник, Чарково,  Яворец,  Враниловци, Гъбене, Горна Росица, Керека, Царева ливада и Стоките. Анкетьорите в областта ще бъдат снабдени със служебни карти на отдел „Статистически изследвания – Габрово” при Териториално статистическо бюро – Север на Националния статистически институт.

Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.

Предварително благодарим на домакинствата за сътрудничеството при представянето на страната ни в Европейската общност!