Изобретенията на Леонардо да Винчи гостуват във Велико Търново
Изобретенията на Леонардо да Винчи гостуват във Велико Търново / netinfo

Скици, ръкописи и макети на гениалния италиански архитект, изобретател и художник Леонардо да Винчи ще бъдат показани в изложба днес във Велико Търново. „Макетите на въображеието на един гений" вече са експонирани в Изложбените зали „Рафаел Михайлов".

Уникалната експозиция гостува по покана на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов", която в разгара на туристическия сезон реши да поднесе още една приятна изненада на жителите и гостите на града. Изложбата е обиколила цял свят под наслов „Леонардо да Винчи-учен и изобретател", а във Велико Търново ще остане до 27 август.

Колекцията се състои от 27 макета и принадлежи на музей Леонардо да Винчи в родния град на твореца Винчи във Флоренция. Представени са прототипи на асансьор, водно колело, машина за летене, многоцевна картечница, подвижен мост, печатарска преса и струг за пробиване на отвори. Макетите са направени по оригинални скици на великия изобретател.

За знаменития италианец Леонардо да Винчи се казва, че е първообраз на ренесансовия човек и всеобхватен гений. Той е прочут със своите картини, най-известните от които са „Тайната вечеря" и „Мона Лиза". Леонардо е известен и заради многобройните си изобретения, изпреварили времето си, но останали само на хартия. Допринася също така за развитието на анатомията, астрономията и инженерството.