Изложба в Историческия музей в Севлиево
Изложба в Историческия музей в Севлиево / netinfo

Изложба, отразяваща събирателската дейност на Историческия музей в Севлиево, бе отворена за посещение в АВК “Дандолови къщи”. Такава временна изложба се прави за пръв път от музейните работници. Според директора на музея Найден Петров най-ранният експонат е бронзова фибула от втората половина на 4 век. Тя е случайна находка от крепостта “Пречиста” край село Градница. Най-ценният експонат пък е сребърен наушник с позлата, случайно намерен в местността “Калето” край Петко Славейково.

Като размери той е “огромен, с невероятна ажурна изработка и е перфектно запазен”, споделя Найден Петров. Друг много интересен експонат, който е и първия от вида си в местния музей е оловна капачка, наречена териак. Териакът е универсално лекарство, считано за панацея за времето си. Всяко шишенце с териак е имало оловна капачка, върху която всяка аптека е слагала собствения си печат. Самата капачка носи същото име. “Не всеки музей притежава такова нещо, а имитацията дори е по-ценен от оригинала”, каза Директорът на музея. В изложбата са показани още една средновековна каменна топка от с. Градница и средноковен търнокоп от местността “Душевска кърпинина”.

Ценна и интересна е една дантелена покривка за легло, плетена на една кука, произхожда от фамилията Пешеви. Покривката е подарена от наследничка на Минчо Пешев. В самата покривка е вплетена годината1879 и Севлиево. Интересен експонат в изложбата е и красив порцеланов супник от дома на ген. Никола Генев. Посетителите могат да видят и две пишещи машини и грамофон, собственост на д-р Атанас Москов, както и орден за храброст, даден в мирно време, което го прави уникален.

Той е връчен на севлиевеца Данаил Матев, който е служил в сапьорско поделение в София и е обезвредил стара авиационна бомба, останала от времето на Втората световна война. Показани са още интересни снимки на пожарната команда в Севлиево в периода 1927-1930 г. Ценен експонат е хармониум от началото на 20 век, един от първите внесени в Севлиево. Той е във вид на мебел и е бил притежание на севлиевска фамилия Калименови, известни като печатари. Интерес представлява и един бронзов медал от търговско изложение в Лондон от 1907 г, спечелен от севлиевеца Иван Чонков, който е бил сарач-кожар.

В областта на етнографията по-голям интерес представлява волска шейна за чифт волове. Интересна е и напълно запазената машина за рязане на захарни метли за варенето на петмез. Тя е произведена във варненската фабрика “Черно море” през първата половина на 20 век. Изложба ще бъде отворена за посещение всеки работен ден до 27 февруари.