Информационни табели са поставени на къщите в Боженци
Информационни табели са поставени на къщите в Боженци / Дарик Габрово

Табели с имената и историята на всички къщи в Боженци са поставени вече по фасадите, съобщи директорът на Архитектурния резерват Райна Тошева. Всяка табела съдържа информация за това на кого принадлежи сградата, кога е построена и какви са особеностите на архитектурата. Разказано е и кои известни личности са свързани с конкретния обект.

Целта на инициативата е да се провокира любопитството на туристите и да знаят, че всяка от къщите е паметник на културата и е уникална с нещо.

Според Райна Тошева, по този начин не се обезсмисля дейността на музея в Боженци. Така тя се допълва и запалвайки любопитството на туристите, те търсят екскурзоводско обслужване. Информационни табели са поставени на къщите на Лора Каравелова, на църквата, старата механа, килийното училище, старото школо и менгемата за восък. Идеята на ръководството е в бъдеще да се обозначат и всички общински къщи в селото, които се ползват като къщи за гости.

"Най- важното за нас е туристите да получат повече информация за това уникално място и тръгвайки си от тук, да знаят повече за архитектурата и историята на селото", каза Тошева.