Протест Пирин
Протест Пирин / БГНЕС
На 18 януари 2018 г., четвъртък, граждани ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на Национален парк Пирин.
 
Този път протестите обхващат Габрово, София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург и са подкрепени от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Борисов: Аз съм зелен човек – спасявахме щъркелчета и блатни кокичета

Протестното шествие в Габрово започва в 18:00 ч. от площад „Възраждане“, след което ще продължи по ул. „Априловска“ до пл. „Първи май“.

Исканията на протеста в четвъртък вечерта са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.