Протест за Пирин
Протест за Пирин / снимка: Кирил Кирилов
Протест за Пирин
95890
Протест за Пирин
  • Протест за Пирин
Над 300 протестиращи блокираха булевардите „Шести септември“ и „Цар Борис III Обединител“ след 19.00 часа в Пловдив. Те поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов и отмяна на решението на правителството за застрояване на 48% от НП „Пирин“.
 
Новото при този втори протест в Пловдив е, че се надяваме да се включат повече граждани и че го правим в деня на Европредседателството – нека Европа научи, че в България се нарушава както родното, така и европейското законодателство. Това заяви Георги Стойчев от „Зелени Балкани“.
 
Нещата се правят в абсолютен мрак и пълна липса на държавничество, от хора, които дори не застават с имената си, каза издателят Манол Пейков. Той допълни, че битката не е за втори лифт, а срещу стремежа за грабителство над нещо, което принадлежи на всички ни – природата.
 
Участници заявиха, че са дошли да защитят не само Пирин, но и българската природа като цяло. Те напомниха, че е застрашено и северното ни Черноморие. Протестираме и срещу корупцията, която вече се усеща и във въздуха, метафорично се изказа млада дама, пожелала да запази анонимност. Тя добави, че от няколко дни корупцията буквално трови въздуха и задушава жителите на Пловдив и София.

Протестното шествие мина под десетки лозунги и скандирания: „Мафия!“, „Оставка!“, „Нено е позор – оставка и затвор!“, „Не искаме строежи, а диви таралежи!“, „Ние сме народа и искаме природа!“ и др.
 
Чуйте повече от приложеното аудио.