Храната в млечната кухня в Севлиево - в еднократни опаковки, родителите държат на бурканчетата
Храната в млечната кухня в Севлиево - в еднократни опаковки, родителите държат на бурканчетата / Дарик Габрово

От днес храната, приготвяна в млечната кухня в Севлиево ще се разсипва в пластмасови опаковки за еднократна употреба. За да информира за нововъведението Община Севлиево инициира среща с родители от града.

Фирмата-производител на кофичките е габровската „Прима пак", която доставя същите кутии за млечните кухни във Велико Търново, Русе, Плевен, Ловеч, а от март и в Габрово. Дейността на фирмата е сертифицирана, а самите опаковки са от качествен полипропилен, който може да се затопля до 200 градуса и замразява до -20, а в тях храната може да се претопля и в микровълнова фурна. Освен това от фирмата ще предлагат и бонус - кутиите ще се поставят в еко-торбички от дегрален.

Въпреки подробното разяснение родителите твърдят, че в тези опаковки храната ще има вкус на пластмаса, че нямало да правят вакуум и през лятото, когато майките са по-дълго време навън с децата си, тя може да се развали. Чуха се и възгласи, че кутийките едва ли ще са стирилизирани, и че в тях имало повече микроби и карцерогенни вещества. „Защо не ни извикахте преди да решите да давате тези кофички?" попита един от родителите и допълни „увеличената цена на храната ще я преглътнем, но да плащаме и за кутии, които не искаме - не сме съгласни". Имаше и недоволни от увеличението на цената. „Наясно сте, че за 0.60 лв. няма как да се предлага качествена услуга", каза зам.-кметът Ценка Йонкова и допълни, че новата цена от 1,20 и 1,50 лв. не е висока. „Млечната кухня не е задължителна. Който иска може да не ползва услугата", каза още тя.