ГД ДНЕС излиза с предложения срещу терора на монополите
ГД ДНЕС излиза с предложения срещу терора на монополите / Dariknews.bg, архив

Гражданско движение "ДНЕС” ще внесе предложения, целящи справяне с терора на монополите и подобряване на социалната и бизнес среда в България.

На 14 юни от 10.00 часа, ще се проведат две паралелни срещи на екипи на Гражданско движение „ДНЕС“:

В сградата на Министерски съвет по покана на министър-председателя Пламен Орешарски представители на „ДНЕС“ ще участват в среща на Премиера с неправителствени организации.
В сградата на Държавната агенция за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжелика Цокова – от Координационния съвет на „ДНЕС” и Георги Христов – енергиен експерт на Движението, ще се срещнат с г-жа Анжела Тонева – председател на ДКЕВР, с която ще обсъдят възможностите за партньорство в процеса на подобряване на енергийното законодателство и административната практика, с цел изпълнение исканията на гражданите и защита на потребителите на електро- и топлоенергия.

По  време и на двете срещи представителите  на „ДНЕС“ ще внесат предложенията на движението за законодателни промени, гарантиращи правата на потребителите и спиране на терора, който упражняват върху тях монополистите.

Припомняме, че Гражданско движение „ДНЕС“ беше първото, което постави в публичното пространство проблема за монополния натиск върху гражданите. През 2010 г. движението инициира и осъществи национална подписка срещу монополите, в която се включиха над 700 000 граждани от цялата страна. Подписката беше внесена в Народното събрание, но поисканите от гражданите промени в енергийното и антимонополното законодателство не бяха осъществени в рамките на мандата на 41-то НС.

През последните няколко години „ДНЕС“ многократно  представи на вниманието на всички компетентни институции свои предложения  за нормативни промени, част от които  бяха възприети, но повечето продължават да бъдат актуални и днес.