Габровска победа в 42-ия шахматен турнир „Морско конче“
Габровска победа в 42-ия шахматен турнир „Морско конче“ / sport-gabrovo.com

Детелина Христова спечели купа и златен медал от 42-то издание на силния международен турнир по шахмат за деца до 16 години „Морско конче“ във Варна.

Възпитаничката на треньора Борислав Атанасов завоюва първото място във възрастовата група на девойките до 14 години.

В главния турнир при девойките до 16 години Христова се класира 4-та от общо 14 състезателки, с актив от 4 точки.

Това съобщава sport-gabrovo.com.

Позицията й можеше да бъде и по-добра, но грешки при спечелени позиции в двубоите срещу първата и втората в крайното подреждане я лишиха от ценни точки. Много добър дебют в турнира направи Мелиса Салим. Тя завоюва 2.5 точки и демонстрира добра игра срещу много по-силни и опитни съпернички.

ШК“Орловец 1997“ участва в турнир „Морско конче“ с общо шестима състезатели. При момчетата до 8 години добро представяне направи 7 годишният Иван Тодоров, който спечели 2 точки от седем партии. Във възрастовата група до 10 години Денислав Иванов също дебютира успешно и събра 3 точки, които му отредиха 22-о място от общо 34-ма участници. При момичетата на същата възраст Яна Блажева демонстрира сериозно израстване и завоюва 4 точки, които и отредиха осмата позиция от 22 участнички.
Тя допусна загуби само от първите три в крайното класиране, като в двубоя с втората (състезателка от Турция) допусна груба грешка с дама в повече. Това обаче е стъпка напред за нея след 20-о място с 2 точки през миналата година. Добър дебют в турнира направи и Омая Матеева. Тя се нареди 12-а в подреждането с актив от 3 точки.