Етърските майсторки на туршии
Етърските майсторки на туршии / DarikNews.bg
Първите 20 посетители на Етнографски музей на открито „Етър”, които донесоха рецепти за туршии, получиха награди. През деня в събота – 21 октомври, в музея две габровски майсторки приготвиха зимнина. Ето няколко от рецептите, които „етърските” майсторки на туршии оцениха високо.
 
Туршия с маслини
 
Продукти: 2 кг зелени домати, 2 кг чорбаджийки, 1кг моркови, 1/2 кг маслини, 1 връзка целина, 1 глава чесън.
 
Начин на приготвяне: Напукват се чорбаджийките, а другите продукти се нарязват в един съд, където се добавят и напуканите чорбаджийки. В този съд се слагат още: 1 чаена чаша сол,4 чаени чаши захар, 4чаени чаши оцет и 9 чаени чаши вода. Сместа престоява 24 часа, след което се поставя в буркани и се залива с маринатата, в която е киснала един ден. Накрая се слагат по 2 аспирина на буркан.
 
 
ЕТЪРСКИТЕ МАЙСТОРКИ НА ТУРШИИ ОЦЕНИХА ВИСОКО РЕЦЕПТИТЕ ЗА ЗИМН...

Първите 20 посетители на Етнографски музей на открито „Етър”, които донесоха рецепти за туршии, получиха награди. През деня в събота – 21 октомври, в музея две габровски майсторки приготвиха зимнина. Ето няколко от рецептите, които „етърските” майсторки на туршии оцениха високо.. Туршия с маслини Продукти: 2 кг зелени домати, 2 кг чорбаджийки, 1кг моркови, 1/2 кг маслини, 1 връзка целина, 1 глава чесън. Начин на приготвяне: Напукват се чорбаджийките, а другите продукти се нарязват в един съд, където се добавят и напуканите чорбаджийки. В този съд се слагат още: 1 чаена чаша сол,4 чаени чаши захар, 4чаени чаши оцет и 9 чаени чаши вода. Сместа престоява 24 часа, след което се поставя в буркани и се залива с маринатата, в която е киснала един ден. Накрая се слагат по 2 аспирина на буркан. Пукани чорбаджийки Пукат се чорбаджийките, слагат се в буркани, а между тях се нареждат резенчета морков и белени глави чесън и магданоз. Добавя се по една супена лъжица захар и сол, 2 аспирина, 1 кафява чашка оцет и вода до ръба на буркана. Без варене. Апетитка 5 кг домати се изваряват, след сгъстяването им се добавят килограм и половина чорбаджийки и десет люти чушлета. Добавя се 1 чаена чаша олио, сол и захар на вкус, чесън и магданоз. Вари се 20 минути, насипва се в буркани и се заварява още 20 минути. „Дърпано-късано” Мелят се домати и се изваряват. Когато сместа стане гъста, като за доматен сос, се маха от огъня. Овкусява се с чесън и магданоз. Добавят се солта (на вкус) и печените, предварително обелени, червени чушки. Сместа се слага се в буркани и се вари 20 минути.

Публикувахте от ЕТЪР - Етнографски музей на открито / ETAR - Ethnographic Open Air Museum в 22 октомври 2017 г.

 
Пукани чорбаджийки
 
Пукат се чорбаджийките, слагат се в буркани, а между тях се нареждат резенчета морков и белени глави чесън и магданоз. Добавя се по една супена лъжица захар и сол, 2 аспирина, 1 кафява чашка оцет и вода до ръба на буркана. Без варене.
 
Апетитка
 
5 кг домати се изваряват, след сгъстяването им се добавят килограм и половина чорбаджийки и десет люти чушлета. Добавя се 1 чаена чаша олио, сол и захар на вкус, чесън и магданоз. Вари се 20 минути, насипва се в буркани и се заварява още 20 минути.
 

Туршии
DarikNews.bg


 „Дърпано-късано”
 
Мелят се домати и се изваряват. Когато сместа стане гъста, като за доматен сос, се маха от огъня. Овкусява се с чесън и магданоз. Добавят се солта (на вкус) и печените, предварително обелени, червени чушки. Сместа се слага се в буркани и се вари 20 минути.
 

Туршии
DarikNews.bg