Депутатът от ГЕРБ Николай Сираков
Депутатът от ГЕРБ Николай Сираков / БГНЕС

От пресцентъра на ПП ГЕРБ разпространиха изявление на Николай Сираков, депутат от парламентарната група на партията, в което той отговаря откъде разполага с информация за имената на хора в подписката против закриването на Трето основно училище „Цанко Дюстабанов".

Прокуратурата да каже как подписка с имената на 200 души е попаднала в ръцете на партиен функционер и на депутат от ГЕРБ

„Като народен представител, ангажиран с развитието на Габрово и региона, бях информиран за някои особености в подписката от родители, които живеят в квартала, както и от хора, които имат право на достъп до подписката и до информацията в нея, а именно че в нея присъстват имена на хора от ръководството на БСП, народен представител от БСП, негов сътрудник и други активисти на партията. Информация, която убеден съм, жителите на града и квартала трябва да знаят. Защото тази информация поражда важни въпроси, единият от които получи своя утвърдителен отговор от пресконференцията на БСП - партийни активисти, народен представител, техните сътрудници фигурират ли в подписката? Ако подписката е от родители в квартала, както е обявено, активистите на БСП в качеството си на какви са се подписали, ако те не живеят в този квартал? Как е стигнала или тръгнала от тях тази подписка? Почтено ли е политически фигури да настройват хората един срещу друг и да искат нарушаване на закона като настояват в Габрово да има сегрегирано училище?“, попита народният представител Николай Сираков.

„Желанието ми е хората да живеят в разбирателство помежду си и поради това съм загрижен за взаимоотношенията между различните групи и етноси в общината. Загрижен съм за качеството на образование, което получават децата, които учат в ОУ „Цанко Дюстабанов“, децата които живеят в квартала и предстои да учат там, за педагогическия персонал, защото това е тяхната професия, тяхната реализация. В училището от години има маломерни паралелки, има сегрегирани паралелки, вече е сегрегирано цялото училище, което създава предпоставка за образуване на гето. А габровци заслужават спокоен живот в разбирателство помежду си. Действията трябва да бъдат в насока за балансирано разпределение на децата от това училище и реализиране на възможността за създаване на иновативно училище в реновираната сграда. Решаването на този проблем изисква поглед в годините напред, отговорност и широки сърца“, каза Николай Сираков.