Край на епидемията от морбили в Силистренско
Край на епидемията от морбили в Силистренско / actualno.com

От Районната здравна инспекция призоваха: "Родители, да бъдат отговорни!

Припомнете си имунизирано ли е детето Ви срещу морбили!

Поставянето на ваксини се отбелязва в имунизационен паспорт, лична амбулаторна карта и здравно-осигурителна книжка.

Ако по някаква причина детето Ви не е имунизирано на 13 месеца или на 12 години, моля обърнете се към личния си лекар, за незабавно поставяне на ваксина! Тя се осигурява от РЗИ и е безплатна!"

От РЗИ уточняват, че морбили е силно заразно вирусно заболяване. Известно е още като дребна шарка или брусница.

В Румъния заболяването се разпространява от края на септември 2016 година. Към началото на март има регистрирани 3196 случая, като 6 от болните са починали.

Разпространява се по въздушно-капков път и засяга предимно децата. Протича с възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен петнист обрив по кожата и усложнено дишане. Инкубационният период (времето от заразяването до началото на болестта) е от 6 до 17 дни. Започва с постепенно повишаване на температурата до 39 градуса, отделяне на секреция от носа, кихане, сълзи, кашлица. Децата стават апатични, плачат, загубват апетит. След това се появява характерен петнист обрив, който през първия ден обхваща лицето, шията и горната част на гръдния кош, на втория-третия ден тялото и крайниците. Общият вид на кожата наподобява „географска карта“, тъй като образуваните нови пъпки се сливат с по-рано възникналите, но винаги между тях остава незасегната кожа. Възтановяването протича около 5-6 дни. Състоянието постепенно се подобрява, ако не настъпят усложнения – пневмония, отит, ларингит, менингит, енцефалит.

Единственият източник на заразата е болният човек. Заразителен е 1-2 дни от края на инкубационния период. При кихане, кашляне отделя във въздуха ерозолни частици, натоварени с вируса, които се вдишват от здравия човек. При поява на заболял лечението става при задължителна изолация в домашна или болнична среда.

Морбили може да бъде избегнато чрез имунизация! Според Имунизационния календар на България профилактиката на Морбили се осъществява чрез имунизация с комбинирана ваксина - триваксина (Морбили-Паротит-Рубеола) на 13 месечна възраст и последваща ре-имунизация на 12 години. Ваксината се поставя от личните лекари и е задължителна!