Еньовден на Етъра ще отбележат днес
Еньовден на Етъра ще отбележат днес / netinfo

Кувет маджун и хляб от лимец с рози ще се приготвят днес на живо пред гостите в "Етъра" за Еньовден. Обобщаваща тема на тазгодишната еньовденска обредност са "Билките като храна". Програмата ще започне с откриването на щанд за продукти от лимец на поляната в музея. В 10.30 ч. в една от къщите на чаршията ще бъде представена книгата на Емил Елмазов "Изначалният хляб". Изложбата "Грехът" на Дома на хумора и сатирата ще бъде открита точно в 11.30 ч.

Малко по- късно в Изложбената зала до билкарницата ще бъде показана изложбата на Музея за история на медицината във Варна, наречена "Контрацептивите през миналото и днес".

Предвидено е да бъдат връчени награди в обявените конкурси за еньовденски венец и за традиционно ястие с билки. Първа награда за Еньовденски венец е на стойност 80 лв, втора награда е 60 и трета- 50 лв. Наградният фонд за конкурса "Традиционно ястие с билки" е съответно 25 лв. за първа награда, 20 лв. за втора и 15- за трета.

Ще бъде организиран и базар на билкови продукти и на билкова козметика. Предвидена е и демонстрация на природни лечебни практики. Шест групи за изворен фолклор от читалищата в севлиевска община ще вземат участие в празничната програма.