Мирослав Семов
Мирослав Семов / личен архив
Дряново - бюджет 2019
100622
Дряново - бюджет 2019
  • Дряново - бюджет 2019
Социалните дейности заемат голям дял в бюджета на Община Дряново за 2019 година. 2 700 000 лева са отделени в местната хазна. За образование парите са 2 550 000 лв. Общината е първостепенен разпоредите. на всички образователни учреждения. Сумата е повече от миналата година, заради по-високия стандарт в системата. Подписан е Колективен трудов договор.
 
„Извън тези средства ние работим по проекти съвместно с учебните заведения. Министерство на образованието ни подпомага. Миналата година са вложени над 600 000 лева по проекти, с които бяха създадени интерактивни кабинети и се осъществи модернизация на кабинетите и сградите. Закупен бе автобус и бе помислено за спорта при децата”, коментира кметът на Дряново Мирослав Семов.

Запознайте се с ремонтните дейности, които ще реализира Община Дряново през 2019 г.
 
В социалните дейности от тази година не влизат инфраструктурни капиталовложения. Общината има проекти в социалната сфера, по които работи. Скоро предстои обществена поръчка за изграждане на чисто нов комплекс, в който ще се прехвърли сега съществуващия в село Радовци. В момента мястото не е привлекателно, но ще се превърне в хубав и уютен квартал.
 
„Това е много важен момент в нашата политика към хората в неравностойно положение. Техният достъп до града ще бъде много по-добър и ще бъдат осигурени работни места. В сумата за социални дейности, която е в бюджета, не влизат тези средства, както и средствата за социална интеграция, домашните патронажи, Център за интегрирани услуги, личните асистенти. Това са съвсем различни проекти и заплащането им се извършва след реализация на съответен етап.”
 
Благодарение на добрата работа на Общинско предприятие „Чисто Дряново” и икономиите, които е реализирало такса смет не се повишава, независимо от по-големите държавните такси.
 
В края на 2018 година бе създадено още едно предприятие – „Зелено Дряново”, в което са ангажирани трайно безработни и с процент на ТЕЛК, който им позволява да полагат труд.
 
Развитието на дейностите на тези две предприятия е от голямо значение за промяната на облика на община Дряново през следващите месеци.  

Интервюто, излъчено в програмата на Дарик радио може да чуете в прикачения аудиофайл към тази статия.