Дните на камерната музика започват с юбилеен концерт на Милко Коларов
Дните на камерната музика започват с юбилеен концерт на Милко Коларов / DarikNews.bg, архив

Четиридесето издание на Дни на камерната музика започва започва 19:00 ч. на 8 септември в художествена галерия "Христо Цокев" в Габрово.

В първата вечер ще бъде изнесен юбилеен концерт по повод 70-годишнина на Милко Коларов.

Диригент: Иван Стоянов, солист: Емил Вучев - пиано. В програмата: Милко Коларов - Парафраза-концертанте за пиано и оркестър, Три пиеси из клавирен цикъл „Лирика" по стихове на Петър Алипиев, Панчо Владигеров - Седем пиеси за струнен оркестър.

На следващия ден, 9 септември, на същото място и в същия час - Непознати италиански автори от втората половина на 18 век - рецитал на Тодор Петров - пиано.

В програмата:  Сонати за пиано от Гаспаро Сборджи, Пиетро Гулиелми, Филипо    Герардески, Матиа Венто, Карло Кампиони, Джовани Шултиезисус.

Серенади от 18 и 19 век, това е предложението на организаторите за 10 септември. Концертът е на откритата сцена до църквата "Успение на Пресвета Богородица" в центъра на Габрово от 11:00 ч.

11 септември: Брас квинтет

Ян Дунев - тромпет, Константинос Гявурис - тромпет, Михаил Михайлов - валдхорна, Явор Костовтромбон, Георги Илиев туба

В програмата: Оперни и оперетни откъси из “Кармен” на Бизе, “Трубадур” и “Аида” на Верди, “Порги и Бес” на Джордж Гершуин, “Орфей в Ада” на Офенбах. Откъси от мюзикъли на Андрю Лойд Уебър и Ленард Бърнстейн, валсове на Йохан Щраус. Входът е свободен.

Дни на камерната музика продължават до 15 септември.

На 12 септември, понеделник, от 19:00 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, големият български джаз пианист Живко Петров ще изнесе рецитал с авторска музика. Програмата включва класически композиции в стила на Шопен, Шуман и Рахманинов, както и джаз повлиян от романтизма.

На 13 септември, вторник, от 19:00 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев“ Фестивален клавирен квинтет съставен от изявените български инструменталисти Елена Дикова – пиано, Теодора Христова – цигулка, Йордан Димитров – цигулка, Иво Кръстев– виола и Христо Танев – виолончело ще представи рядко изпълнявани клавирни квинтети от Антонин Дворжак, Едуард Елгар и Георги Арнаудов.

На 14 септември, сряда, от 19:00 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, камерен хор „София“ с диригент Мария Русева (родена в Трявна) и ансамбъл от Габровския камерен оркестър ще направят българските премиери на кантатата „Стабат Матер“ от естонския композитор Арво Пярт и песен за Атина от Джон Тавернър. Програмата включва и три песни по текст на Пенчо Славейков от Красимир Кюркчийски и две песни по текст на Елисавета Багряна от Александър Текелиев.

На 15 септември, четвъртък, от 19:00 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, по традиция 40-то издание на Дни на камерната музика Габрово 2016 ще се закрие от най-класния български оркестър, Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ и неговият диригент проф. Пламен Джуров. Солист ще бъде известният джаз тромпетист Росен Захариев. Програмата включва първото изпълнение в България на Симфония за струнен оркестър от големия латвийски композитор Петерис Васкс и композицията на Петър Дундаков „Шестте вятъра“ за струнен оркестър, джаз тромпет и подготвен звукозапис.