Д-р Иван Иванов: Увеличението на здравните осигуровки с 2% в момент на криза е непопулярна мярка
Д-р Иван Иванов: Увеличението на здравните осигуровки с 2% в момент на криза е непопулярна мярка / Дарик Габрово

 

„В момент на криза увеличаването, от 8 на 10%, на здравните осигуровки е непопулярна мярка на правителството, но необходимите на НЗОК 300 млн. лв. трябва да се осигурят от някъде". Така габровският народен представител от ГЕРБ д-р Иван Иванов коментира предложението за увеличение на вноските.  

Според д-р Иванов въпреки, че решението на Министерски съвет за промяна в Закона за бюджета на НЗОК, е здравната вноска да бъде увеличена с 2 %, съотношението 60:40 за работодател - осигурен ще се запази. Промяната нямало да засегне и децата и пенсионерите. „Доколкото съм запознат, около 300 милиона лева се цели да бъдат осигурени за НЗОК и вариантите за тяхното осигуряване са няколко. Правителството се е спряло на този с увеличаване с 2% на здравната вноска, въпреки че този вариант не е приемлив за хората от бизнеса, защото всяка социална тежест не се харесва на никого", каза още Иван Иванов.

Депутатът подчерта още, че при внасяне на предложението за промяна в Закона, предстои да бъдат обсъдени няколко варианта за намиране на необходимите средства. Единият е парите да се вземат от резерва на НЗОК, който е близо 800 млн. и се намира в БНБ, но според финансисти той не може да се пипа, защото е част от общия резерв на държавата, който не бива да намалява под 6 милиарда лв. Другият вариант засяга държавните служители, които в момента не плащат здравни осигуровки.

Те се поемат от държавния бюджет. „Ако се премине към вариант те сами да плащат осигуровките си ще се получи горе-долу същата сума. Естествено, тогава, всички работещи в обществения сектор ще бъдат против. Така че по-скоро всичко около това решение ще се изясни, когато предложението за изменение влезе в Парламента", каза още д-р Иванов.