40-та Юбилейна национална конференция  по физика в Габрово
40-та Юбилейна национална конференция по физика в Габрово / Дарик Габрово, архив

40-та Юбилейна национална конференция по въпросите на обучението по физика ще се проведе от 5-ти до 8-ми април в Габрово. Нейни организатори са Съюзът на физиците в България, Министерство на образованието, младежта и науката, а съорганизатор и домакин на конференцията е Технически университет - Габрово.

Темата на конференцията през 2012 година е „Съвременни цели пред образованието по физика в средните и висши училища". Пленарните и секционни доклади ще бъдат посветени основно на проблеми от следните направления:"Съвременни цели на обучението по „Човекът и природата" и „Физика и астрономия" в средните училища"; „Съвременни цели на обучението  по  физика в университетите"и „Рентгеноструктурен анализ - история и приложения".

На форума по физика ще се отбележи и една кръгла годишнина - 100 години рентгеноструктурен анализ. По този повод лекция ще изнесе проф. дфн Иванка Йорданова посветена на откриването на дифракцията на рентгеновите лъчи.

Откриването на конференцията ще се състои в зала „Възраждане" гр. Габрово от 15:00 часа на 5 април.

По време на конференцията ще бъдат връчени и ежегодните награди за учители на Международната фондация "Св. Св. Кирил и Методий".