196 души ще поддържат обществените терени в общините от областта
196 души ще поддържат обществените терени в общините от областта / DarikNews.bg, архив

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие одобри предложенията на четирите общини от областта за разкриване на нови работни места по Регионалните програми за заетост през 2015 г.

196 са  бройките, с които общините кандидатстват пред Министерство на труда  и социалната политика, като за  целта от държавния бюджет са необходими близо 868 996 лв. И четирите общини са избрали две основни целеви групи - безработни младежи до 29 години (с подгрупа до 25 години, младежи, които нито се обучават, нито работят)  и безработни над 50-годиша възраст.

Община Габрово кандидатства за наемането на 60 безработни лица за срок от 6 до 9 месеца. Програмата на община Севлиево предвижда осигуряване на заетост на 90 лица, с продължителност на договорите 12 месеца. От Дряново са заявили 20 работни места за 9 месеца, от Трявна – 20 работни места за 6 месеца.

Наетите по Регионалните програми лица ще бъдат ангажирани с поддръжка на обществени терени, почистване, затревяване и оформяна на цветни пространства, почистване на дерета и водоприемни шахти, поддържане на тротоари, премахване на нерегламентирани сметища и озеленяване.

Предстои предложенията да бъдат изпратени в Министерство на труда и социалната политика, с предложение за включване в Националния план за действие по заетостта - 2015 година.