Жителите на силистренската община Главиница избират кмет на 2 октомври
Жителите на силистренската община Главиница избират кмет на 2 октомври / Дарик, архив

Трима са регистрираните в Общинската избирателна комисия кандидати за кмет на община Главиница, област Силистра, във връзка с предстоящите на 2 октомври частични избори за кмет на общината. Двама от кандидатите са издигнати от Инициативни комитети - Хюсеин Хамди и Нефие Раим, като втората е подкрепена от ГЕРБ. За участие в частичния избор е регистриран и Неждет Джевдет Ниази, издигнат от ПП ДПС.

По данни на Общинската избирателна комисия  в избирателните списъци са вписани  малко над 10 500 избиратели от 23 населени места в община Главиница.

Жителите на общината ще са сред първите, които ще упражнят правото си на вот по новите промени в изборния кодекс, според които  гласуването е задължително, а при неявяване на избирател на два последователни избора от един и същи вид, той ще бъде заличаван от списъците.

Също за първи път за хората, които не откриват своя кандидат от наличните, има алтернатива. В бюлетината е предвидено квадратче, в което може да заявят, че не подкрепят никого.

Предизборната кампания, която приключва днес, протича спокойно, съобщи председателят на ОИК -Главиница Венцислав Маринов. Подадените досега сигнали са два, като единият от тях е за унищожени предизборни материали, но без посочени свидетели. Вторият сигнал е за отправена заплаха за саморозправа и убийство към един от кандидатите за кмет. Сигналът е препратен по компетентност към Районна прокуратура - Тутракан, уточни Венцислав Маринов.

Назначени са 25 секционни избирателни комисии, които ще функционират в деня на вота, утвърдени са и резервните членове.

Изборният ден в община Главиница ще започне в 07:00 часа и ще приключи в 20:00 часа. В случай, че след този час има чакащи за гласуване избиратели, изборният ден може да бъде удължен  до 21:00 часа , уточниха от ОИК -Главиница.