Жители на село Божурово пострадаха от стафилококова инфекция
Жители на село Божурово пострадаха от стафилококова инфекция / DarikNews.bg, архив

Жители на добричкото село Божурово пострадаха от стафилококова инфекция миналата неделя след курбан. 10 души от пострадалите вече са изписани, другите 12 човека са все още под наблюдение в добричката болница, съобщи управителят на здравното заведение д-р Трифон Йорданов.

На 16 август курбан изпрати 22-ма души в инфекциозното отделение на МБАЛ- Добрич. Те са били приети с изтощително протичащи повръщане и диария, съобщи за в.„Труд“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Очаква се утре до обяд да станат ясни резултатите от микробиологичното изследване, но най-вероятният причинител на чревната инфекция са бактериите стафилококи, добави специалистът.

В неделя фамилия дала курбан за здраве на близки и приятели в добричкото село Божурово. На масата подредили курбан-супата, зрял боб и сладки баници. 34 души хапвали от ястията в продължение на четири часа. Към 18,30 ч започнали първите прояви след консумацията на заразения с бактериите курбан. „Хората масово започнали да повръщат и да ги мъчи чревен дискомфорт. В неделя в болницата постъпили 20 души, а в понеделник още двама“, каза д-р Кунчев.

„Без да имат някакви симптоми, много хора имат в носоглътката си стафилококи. Затова при липсата на добра хигиена предаването им чрез храна става лесно“, посочи главният държавен здравен инспектор. Често хранителни отравяния се получават и когато хора с кожни стафилококови прояви (например с пъпчици) обработват някаква храна.

„Хубавото при тази бактерия е, че макар инкубационният й период да е кратък - 1-2 часа след поемането на опасна храна, той отминава бързо. Но пък за сметка на това протича драматично“, обясни д-р Кунчев.

За да не се стига до заболявания, в кухните трябва да има добра хигиена, а приготвените ястия да се съхраняват в хладилник. През лятото чревните вируси обикновено повалят по близо 700 души на седмица, а дизентерията - по 20 души, показва справка на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-често потърпевшите са хапнали в крайпътни или морски капанчета, където хигиената е под необходимото ниво.