Жертва на кражба: Полицията забави разследването на случая
Жертва на кражба: Полицията забави разследването на случая / Дарик Добрич
Жертва на кражба: Полицията забави разследването на случая
78997
Жертва на кражба: Полицията забави разследването на случая
  • Жертва на кражба: Полицията забави разследването на случая

Добричлия, станал жертва на кражба, твърди, че полицията в града е забавила разследването на случая. Мъжът се казва Шенол Мехмед и работи като шофьор във фирма в Генерал Тошево. Пред Дарик той обясни, че на 4 март от сервиз в двора на бившето СМК в Добрич е била открадната мъжката му чанта, в която имало над 4000 лева, много документи, ключовете от апартамента му и от две коли. Той е подал жалба на 5 март, но смята, че до 24-ти същия месец полицията не е работила по случая.
След питане на Дарик от Областната дирекция на МВР обясниха, че разследването на кражбата е започнало още на 6 март и ще приключи в 30-дневния законоустановен срок.

Шенол Мехмед разказа, че на 4 март закарал служебния товарен автомобил „Волво” за ремонт. Наложило да вдигне кабината и решил да закачи чантичката на чистачките на камиона, за да не му пречи, но после забравил за нея. В същия ден той трябвало да пътува за Румъния и след като аварията била отстранена потеглил към границата.  Разбрал, че чантичката липсва едва когато стигнал в Генерал Тошево. На следващия ден мъжът се върнал в автосервиза и научил, че в двора на СМК има видеонаблюдение. Служителка, която отговаря за камерите му казала, че е прегледала записите, на които се вижда, че камионът излиза от двора без чанта на чистачките. Същият ден - 5 март Шенол Мехмед подал жалба за кражба в полицията. Разказал случая на дежурен полицай, който записал всичко, а после двамата подписали документа.

Десетина дни по-късно – на 16 март, тъй като все още нямало информация за разследването, съпругата на Мехмед, която работи в Германия, по електронен път  подала запитване за хода на проверката до Районен център 112 - Варна. „Човек като поживее извън България става повече европеец и започва да си търси правата”, коментира Мехмед.

На 24 март той отново бил извикан в полицията. „Прие ме същият полицай, в същата стая и ми обясни, че трябва да напиша жалбата собственоръчно иначе тя не върви. Тогава седнах и пак написах всичко. Оказа се, че от 4 до 24 март, докато аз съм се  надявал да стане нещо, те даже не са придвижили жалбата”, каза потърпевшият.

„Има една песен „Нашата полиция ни пази, но според мен „нашата полиция ни мрази”. Аз съм един средностатистически българин, който си е плащал без прекъсване всички задължения към държавата. За тези години веднъж ми се наложи да отида в полицията и ето как ме посрещнаха. Това, което се случи на мен може да се случи на всеки”, коментира още мъжът, който вече обмисля да емигрира от България.

След сигнал от Дарик директорът на ОД на МВР Цветомил Цанев разпореди проверка по случая. Получихме отговор от пресслужбата на дирекцията, в който се посочва, че  разследването на кражбата е започнало на 6 март. Служители на Първо районно управление са провели оперативно-издирвателни мероприятия и са констатирали, че в стопанския двор, в който се намира автосервизът, има изградено видеонаблюдение. При преглед на записите от охранителните камери обаче е установено, че камерата, наблюдаваща мястото, където е извършван ремонтът на товарния автомобил „Волво” не работи. В обекта има функционираща камера на входа на стопанския двор, която извършва видеозаснемане на предната част на влизащите и задната част на излизащите МПС. При преглед на видеозаписите обаче не е могло да се установи дали чантичката е била закачена на чистачките на камиона. Проведени са редица разговори със служителите от автосервиза, в които те са заявили, че не са обърнали внимание дали има поставена чантичка на чистачките на МПС.

От полицията информират още, че на 16 март съпругата на потърпевшия по електронен път е подала запитване до Районен център 112 - Варна за хода на разследването по случая. Тъй като първоначалният сигнал за кражбата не е постъпил чрез телефон 112 оттам са препратили жалбата отново към полицията в Добрич.

На 24 март Шенол Мехмед е призован в Първо РУ МВР Добрич за допълнителни пояснения по случая, от които е станало ясно, че след ремонта той е престоявал с камиона си и на паркинг в Добрич, където е прикачил ремарке, след което е потеглил за стопанска база в Генерал Тошево и граничен пункт Кардам.

След изтичане на 30-дневния законоустановен срок за извършване на проверката материалите по случая ще бъдат изпратени в Районна прокуратура Добрич, завършват от полицията.

Разказа на Шенол Мехмед можете да чуете в прикачения файл.