Желязко Желязков: Първите сондажи за шистов газ са планирани  за 2015-та
Желязко Желязков: Първите сондажи за шистов газ са планирани за 2015-та / netinfo

Американската компания "Шеврон" е представила план пред българското правителство, в който ясно е записано, че в североизточната част на страната ще бъдат направени общо 4 проучвателни сондажа-два през 2015 година и още два през следващата 2016-та. Това обясни в ефира на Дарик радио областният управител Желязко Желязков, който вчера участва в среща във Варна между областни управители, специалисти  и представители на "Шеврон".

Желязков обясни, че дотогава фирмата ще извършва само сеизмични проучвания на терена. В последствие ще се направи анализ на получените резултати, както и на данните от националния геоложки фонд и едва след това ще бъдат определени местата, на които ще се сондира. Площадките за сондиране ще бъдат разположени на терени, за които при предварителното проучване е доказано наличие на шистови скали.

Освен това до сондиране ще се стигне задължително след разговор с хората от конкретната община, за да се уточни допълнително най-подходящото място, заяви Желязков. По думите му американската компания планира и поредица от информационни срещи в областните администрации и по населени места в общините, които попадат в зоната за проучване.

Междувременно от областна управа и кметството в Добрич също подготвят разяснителна кампания. До коледните празници или най-късно в началото на януари в града ще се организира среща с екип специалисти от Минно-геоложки университет-София. "Искаме обществеността да чуе какви са плюсовете или минусите на проучването за шистов газ", посочи Желязков.

От пресслужбата на областна управа уточняват, че фирма "Шеврон", която през лятото получи петгодишно право да прави проучвания за шистов газ в терена "Нови пазар", все още не е подписала договор с правителството, по чиято сила в бюджета автоматично ще влязат 30 млн. евро бонус за даденото разрешително. От изявление на зам. министъра на заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти е станало ясно, че американците изчакват парламентът да се произнесе по внесените три законопроекта за забрана на търсенето за шистов газ в България от партиите БСП, "Атака" и РЗС.