Засилени проверки в търговската мрежа за Великден
Засилени проверки в търговската мрежа за Великден / Guliver/Getty Images

От 30 март се извършват засилени проверки във връзка с Великденските празници, съобщи д-р Ана Борисова - началник отдел „Контрол на храните" към Областната дирекция за безопасност на храните в Добрич. Контролът, който е насочен към обекти за производство и търговия с храни, ще продължат и през почивните дни. До момента са извършени 43 проверки в магазини за хранителни стоки, от които 6 специализирани за продажба на месо. Контрол е осъществен в 15 заведения за обществено хранене и 8 фурни. 12 са проверките в складове за търговия на едро. Установени са нарушения на изискването за разделно съхранение на различни групи храни и при обявяването на алергените в състава на храните върху етикетите. За констатираните несъответствия са предприети необходимите административно-наказателни мерки и към момента те са отстранени, коментира д-р Борисова. Тя увери, че в месодобивните предприятия контролът е ежедневен. По думите й повечето от производителите са осъзнали, че трябва да са коректни към потребителите.

Борисова препоръча за Великденската трапеза да избираме българско агнешко месо, което по качество не отстъпва на вносното и дори е по-вкусно. Прясното агнешко се познава по специфичния бледорозов цвят, обясни специалистът и припомни, че върху месото задължително трябва да има овален печат, в който се съдържат инициалите на страната на произход и на европейската общност, както и ветеринарният регистрационен номер на обекта, където е добито. При покупка на агнешко директно от производител е добре да се знае, че животните във фермата трябва да имат ушна марка и ветеринарно-медицинско свидетелство, издадено от лицензиран ветеринарен лекар.

Пресните яйца се познава по това, че са по-тежки и при разклащане не се чува хлопане, каза още специалистът. Хлопането означава, че е изминал срокът на годност, който е 28 дни от датата на снасяне. Върху черупката на яйцата в търговската мрежа задължително трябва да има здравна маркировка. Сварените яйца се съхраняват при температура от 5 до 18 градуса, препоръчително е те да се държат в хладилник.

По отношение на козунаците д-р Борисова коментира, че съвременната технология на производство допуска влагането на добавки, но производителите се съобразяват с въведените изисквания за допустими количества. Тя припомни, че върху етикетите  на всички хранителни стоки трябва  да е посочено наименованието на храната, нейният състав, вложеният алерген и количеството му, срокът на годност или минималната  трайност, указание за условията  за съхранение и за консумация, адресът на обекта производител и партидният номер.