обработка кърлежи
обработка кърлежи / Live.varna.bg
Ежегодно дезакаризацията на територията на Община град Добрич стартира в края на месец април или началото на месец май. И тази година общината има сключен договор за „Дезакаризация, дератизация, дезинфекция и дезинсекция на зелени площи и обекти общинска собственост“, съобщават оттам.

На 30 април и 1 май започват регулярните обработки срещу кърлежи в централната градска част, около детски площадки и парк „Свети Георги“. Обработките ще стартират в утринните часове след 5.30 - 7.00 часа. За да бъдат успешни обработките са необходими благоприятни климатични условия, т.е. да не вали дъжд, да няма вятър и силно овлажнена растителност. При наличие на тези обстоятелства обработките ще бъдат отложени за дни с подходящи условия.

На обработените места ще бъдат поставяни указателни табели, съдържащи информация за часа на обработката, използвания препарат, карантинния срок и телефон за връзка с изпълнителя.

Въпреки всички мерки предприемани от Община град Добрич, е необходимо гражданите също да предприемат превантивни мерки за своята безопасност при разходка сред тревисти и гористи местности. При случай на ухапване, избягвайте отстраняването на кърлежи в домашни условия и незабавно потърсете лекарска помощ от домашен лекар или „Бърза помощ“.