Започва Петият международен хоров фестивал Маестро Захари Медникаров
Започва Петият международен хоров фестивал Маестро Захари Медникаров / netinfo

Петият международен хоров фестивал “Маестро Захари Медникаров” се открива от 12.00 часа в зала Добрич. Във фестивала се включват 500 участника от 12 хора, индивидуални изпълнители и гостуващи формации. Участниците са от България, Русия, Украйна, Казахстан и Чувашия. Във фестивала се включва и добричкият хор „Клементо” към училище „Св. Климент Охридски”. Конкурсната програма ще се проведе в зала „Атлантик” на курорт „Албена”.

Организатор на фестивала е Международната  програма  “Приятели на България”. Петчленно жури ще оценява изпълнителите. В неговия състав влизат проф. Василка Спасова, проф. Теодора Павлович, Елиянка Михайлова, Юрий Тугаринов, Ефем Подгаиц.

Съгласно статута на фестивала, всички хорове ще представят произведение от български автор. При откриването и закриването на фестивала всички заедно ще изпълнят Химна на Кирил и Методий.

По повод юбилейното издание на фестивала е предвидена богата съпътстваща програма. От 21 до 25 юни в Албена се организира работна среща на тема “Развитие на детското хорово творчество. Създаване, композиция, изпълнение на творби за детски хор”. Във форума ще се включат председателите на Съюзи на композиторите от България, Румъния, Русия, Сърбия, Полша, Македония и Чехия.

В рамките на фестивалната програма се организира и Първи конкурс за млади хорови диригенти “Маестро Медникаров”. Допуснати до участие са 6 млади диригенти до 30 годишна възраст от България и Литва.

На 22 юни при закриването на фестивала ще бъдат връчени наградите от ІІ конкурс за написване на творби за детски хор, който се проведе през м. март 2008 г. Всички творби са отпечатани в сборник, който Програма “Приятели на България” ще предостави и на добричките хорови формации.

В прикачения файл можете да чуете интервю с директора на програмата Цветан Иванов. С него разговаря Таня Топалова.