/ netinfo
Община Шабла започна работа по проект за възстановяване на уникалното културно наследство Хаманджия в археологическия комплекс в Дуранкулашкото езеро. Проектът е трансграничен и партньор на българската община е град Черна вода, Румъния. Кметовете на двата града подписаха договора за изпълнение на проекта.

Предвижда се разработване на археологическия комплекс в село Дуранкулак като съвременна туристическа дестинация и популяризиране на културата Хаманджия. Основните дейности, които са заложени, са разширяване на паркинга, изграждане на билетен център, разширение на посетителския център; укрепване на средновековната стена и пешеходната пътека; изграждане на ново покритие на храма на Кибела.

На острова ще бъде разширена пешеходната алея, ще се изградят три площадки за почивка и наблюдение на птици и природата в околността. За популяризиране на туризма в района са планирани различни маркетингови дейности, информират от Община Шабла.

Общата стойност на проекта е в размер на 1 494 037 евро, като одобрената безвъзмездна финансова помощ за Община Шабла е 830 425, а за град Черна вода - 663 611 евро. Съфинансирането от страна на партньорите е в размер на 2%. Срокът за изпълнение на договора за финансиране е 36 месеца.