Големият остров в Дуранкулашко езеро
Големият остров в Дуранкулашко езеро / shabla.be
Община Шабла ще работи по три проекта, които получават финансиране по Програма Интеррег Румъния – България 2014-2020 г. 

Единият проект е за разработване на археологическия комплекс в Дуранкулак като съвременна туристическа дестинация и популяризиране на културата Хаманджия - именуван е "Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт „Хаманджия – първа цивилизация на Стара Европа“. Партньори са общините Шабла и Черна вода. Предвидено е разширяване на паркинга, изграждане на билетен център, разширение на посетителския център; укрепване на средновековната стена; изграждане на ново покритие на храма на Кибела; разширяване на пешеходната алея на острова; изграждане на три погледни площадки – места за почивка и наблюдение на птици и околността; широк набор от маркетингови дейности. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта е 1 494 037 евро.

Допълнителни дейности, свързани с туризма ще се осъществяват по друг проект - „Общи ресурси и инициативи, посветени на околната среда“. Партньори са общините Шабла, Банеаса, Аджиджа и Берковица. Той предвижда оформяне на туристически екомаршрути, изработване и поставяне на пейки, кошчета за отпадъци и поставки за табели и др. на стойност 506 313 евро.

Община Шабла ще се включи и в проект „Интегрирано управление на риска и ефективни реакции на органите за гражданска безопасност“, съвместно с Община Овидиу и Фондация „Идеи развитие“. С 988 827 евро ще бъде закупена снегопочистваща техника, оборудвана с пясъкоразпръскващо устройство, веобразно гребло, роторен снегорин и помпа за отводняване, лодка за извънредни ситуации. Ще бъде оборудван и обучен екипът на доброволното формирование, ще се постави оповестителна сигнализация при извънредни ситуации.