Започнаха електронните търгове за продажба на дървесина
Започнаха електронните търгове за продажба на дървесина / DarikNews.bg, архив

Североизточно държавно предприятие проведе първите си електронни търгове за продажба на дървесина. Въведената нова система стартира от този месец, а обект на първото явно наддаване чрез специализираната платформа за онлайн търгове бяха 233 куб. м акациева дървесина, добита на територията на държавното горско стопанство „Добрич”.

Интерес към търга проявиха две фирми, а едната придоби дървесината за 14 255 лв. Предстои подписването на договор, като ДГС „Добрич” ще вложи постъпилите средства в горскостопански дейности по опазване и поддръжка на държавните гори.

„До момента са проведени и електронни търгове за продажбата на 235 куб. м дървесина от гледичия в обхвата на ДГС „Добрич”, а също и за 248 куб. м акация и 297 куб. м гледичия, добити на територията на ДГС „Генерал Тошево”. Системата гарантира пълна прозрачност. Тя максимално улеснява бизнеса и елиминира каквато и да било възможност за субективна намеса и предварителни договорености”, коментира Живко Алексиев, началник-отдел „Ползване от горите” към СИДП. По думите му електронните търгове са предпоставка и за по-конкурентна среда. „Онлайн търговията набира все по-голяма популярност, така че очакваме интересът към този тип процедури да расте”, обясни Алексиев. Той изтъкна, че онлайн наддаването улеснява участието на кандидати от цялата страна.