Зачестяват сигналите за сексуален тормоз на работното място
Зачестяват сигналите за сексуален тормоз на работното място / www.sxc.hu

Все повече са сигналите за сексуален тормоз на работното място, съобщи за Дарик  председателят на сдружение "Кубера" адвокат Сениха Рюстем. Изводът е направен след анализ на въпросите, постъпили в рамките на проект "Онлайн център за независима помощ на жертви на дискриминация", по който сдружението работи.

Сигналите от жени, които смятат, че са подложени на сексуален тормоз на работното място, са зачестили през втората година от създаването на Онлайн центъра, отбеляза Рюстем. Потърпевшите посочват, че са били принудени да търпят намеци или действия, показващи сексуално желание към тях, като в много от случаите това е било съпътствано с намаление на заплатата, постоянно следене, обаждания по телефона, настояване да се работи в съботни и неделни дни. Част от жертвите вече са загубили работата си, тъй като отказали да се подчинят на тормоза, разказа Сениха Рюстем.

Онлайн центърът предоставя безплатни консултации на жертви на дискриминация като приема сигнали чрез секцията за онлайн консултации. Получените досега запитвания са от Добрич и от други градове на страната, но деликатният им характер изисква те да бъдат третирани по конфиденциален начин, отбеляза Рюстем като допълни, че експертите на сдружение "Кубера" отговарят и на анонимни запитвания. Единици са потърпевшите, разрешили случаите им да станат достояние на обществеността. Техните въпроси и получената консултация са публикувани на сайта на проекта.